Japán kristálygomba
A japán kristálygomba szintén egy közismert gyógyhatású gomba. A tibeti kefirgombával ellentétben, nem tejben él, hanem vízben. Ezért is hivatkoznak rá többen egyszerűen csak vízalapú kefirgombaként, illetve a külföldi hivatkozások már pusztán csak vízi kefir (water kefir), vagy vízi kefir kristályok, magvak (water kefir crystals, grains) néven említik.
A tibetihez hasonlóan szintén a cukrot bontja el, csak nem a tejcukrot, hanem a vízhez külön hozzáadott cukrot. Ebben inkább a kombuchához hasonlít, ami szintén cukros vízből (teából) állít elő egy probiotikumokban, enzimekben és B-vitaminokban gazdag frissítőt.
A japán kristálygomba levének legfőbb összetevői különböző baktériumok és élesztőgombák, melyek alapvető feladata a bélflóra helyes működésének fenntartása. Ezen összetevőkről a "hatása" menüpontban olvashat részletesebben.
Sajnos a köztudatban eléggé összekeveredtek ezek a gyógyhatású gombák. A japán kristálygombán ránézésre is látszik, milyen „kristályos”, mégis több helyütt a kefirrel azonosítják, pedig a kefirről egyértelműen elmondható, hogy az egy tejalapú élelmiszer. A másik jellemző, amikor a kaukázusi vagy a tibeti jelzővel illetik a kristálygombát, s ezzel végleg elbizonytalanítják a laikus érdeklődőt.
Véleményem szerint a japán kristálygomba és a tibeti (vagy kaukázusi) kefirgomba két külön gomba. Eltérő a gondozásuk és a hatásuk sem teljesen fedi le egymást.
|| következő >>