Tibeti kefirgomba pihentetése
Ennek legegyszerűbb módja, ha az egészséges gombát egy kis tejjel lefagyasztjuk. Így mélyhűtőben el lehet tárolni egy kis ideig. Tapasztalatom szerint 1-3 hétig. Minél tovább áll a fagyasztóban, annál kevesebb gomba marad életben. A lefagyasztott mennyiség (1 adag) fokozatosan, kívülről befelé elkezd pusztulni és nagyjából 3 hét alatt szinte az összes elpusztul. Az életben maradottak pedig teljesen elaprózódnak.
Felengedés után a megmaradt gombát alaposan át kell öblíteni szobahőmérsékletű csapvízzel, kimosni belőle az elpusztult darabokat. Majd felönteni friss tejjel.
A másik lehetséges módszer, hogy kis zacskókban tej nélkül tesszük a gombát a fagyasztóba.
A fenti két módszer között annyi különbséget figyeltem meg, hogy míg a tejben lefagyasztott gomba elaprózódik és a felengedés után idővel visszanyeri eredeti méretét, addig a szárazon lefagyasztott a későbbiek folyamán is apró marad, illetve csak nagyon sok idő elteltével nyerheti vissza eredeti méretét. Ez akár több hónap is lehet.
Már találkoztam az Interneten olyannal, ahol a két méretre, két külön fajtaként hivatkoztak. Szerintem azonban a kettő egy és ugyanaz, csak az aprót valószínűleg szárazon fagyasztották, illetve oka lehet még a zsúfolt tartás, melyről az előző oldalon írtam.