Jelek, amikre figyelni kell a japán kristálygombánál
Hasonlóan a tibeti kefirgombához a japán kristálygombánál is lehetnek olyan tünetek, amelyek jelzik, hogy valamit változtatni kell. Elsődleges tünet, ha túl savanyú a lé.
Ennek oka lehet:
- ha túl sok gomba van az edényben. A felesleget tovább kell osztani, esetleg gyakrabban kell szűrni. Azzal is lehet javítani, hogy több cukrot adunk hozzá. |
- ha túl meleg van. Főleg nyáron, a gomba sokkal gyorsabban dolgozza fel a cukrot. Gyakrabban kell szűrni, hűvösebb helyre kell állítani (nem hűtőbe), esetleg erősebben lecsökkenteni a gomba mennyiségét. Itt is segíthet, ha több cukrot kap. |
Itt megjegyezném, hogy a savanyú lé egyértelműen jelzi, hogy a gomba feldolgozta a cukrot teljes mértékben. Így cukorbetegség mellett is fogyasztható.
A másik fontos jel lehet, ha túl sok tejfehér gomba úszik a felszínen.
- leginkább akkor jelentkezik, ha elhanyagoljuk a gomba gondozását, illetve túl sok gomba van az edényben. Ilyenkor le kell szűrni a fehéreket, a maradékot átöblíteni, majd szétosztani. Sok gombánál segíthet, ha fakanállal óvatosan átkeverjük néha. |
Ha időben jól átöblítjük a gombát, az edényt és megoldjuk a hibát, még megmenthető, újra megerősödik. Nyáron, nagy melegben óhatatlanul is előfordulhat, hogy egy-két tejfehér gomba úszik a lében. Ez még okoz komoly gondot, a gond akkor kezdődik, ha ezek száma jelentősen megnő.
Többször felmerül, hogy a kristálygomba mérete befolyásolja-e a lé minőségét. Szerintem nem, a lé ugyanolyan lesz. A kristálygomba méretét viszont a víz hőmérsékletével lehet befolyásolni, ezért kell inkább langyos vizet használni feltöltéshez és öblítéshez. Különösen fontos a víz hőmérséklete nyáron, mikor amúgy is magas a külső hőmérséklet. Ilyenkor a hideg vízzel kezelt gomba – a hőmérsékletkülönbség miatt - teljesen elaprózódik, esetleg el is pusztulhat.
Az sem tesz jót a kristálygombának, ha túl „vastagon” van az edényben. Ebben az esetben egy fakanállal kell néha átkeverni, illetve a tároló edényt megfogva egyszerűen csak meg kell forgatni a lét a gombával együtt. Persze a legjobb megoldás az, ha szétosztjuk több edénybe, mert helyszűke miatt ugyanúgy elaprózódhat, mint a tibeti.