A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.

(Hippokratész)

  

Jelek, amikre figyelni kell a japán kristálygombánál

                                                                                          

 Hasonlóan a tibeti kefirgombához a japán kristálygombánál is lehetnek olyan tünetek, amelyek jelzik, hogy valamit változtatni kell. Elsődleges tünet, ha túl savanyú a lé.
  Ennek oka lehet:

- ha túl sok gomba van az edényben. A felesleget tovább kell osztani, esetleg gyakrabban kell szűrni. Azzal is lehet javítani, hogy több cukrot adunk hozzá.
 - ha túl meleg van. Főleg nyáron, a gomba sokkal gyorsabban dolgozza fel a cukrot. Gyakrabban kell szűrni, hűvösebb helyre kell állítani (nem hűtőbe), esetleg erősebben lecsökkenteni a gomba mennyiségét. Itt is segíthet, ha több cukrot kap.

 

  Itt megjegyezném, hogy a savanyú lé egyértelműen jelzi, hogy a gomba feldolgozta a cukrot teljes mértékben. Így cukorbetegség mellett is fogyasztható.

 A másik fontos jel lehet, ha túl sok tejfehér gomba úszik a felszínen.

- leginkább akkor jelentkezik, ha elhanyagoljuk a gomba gondozását, illetve túl sok gomba van az edényben. Ilyenkor le kell szűrni a fehéreket, a maradékot átöblíteni, majd szétosztani. Sok gombánál segíthet, ha fakanállal óvatosan átkeverjük néha.

 

  Ha időben jól átöblítjük a gombát, az edényt és megoldjuk a hibát, még megmenthető, újra megerősödik. Nyáron, nagy melegben óhatatlanul is előfordulhat, hogy egy-két tejfehér gomba úszik a lében. Ez még okoz komoly gondot, a gond akkor kezdődik, ha ezek száma jelentősen megnő.

 Többször felmerül, hogy a kristálygomba mérete befolyásolja-e a lé minőségét. Szerintem nem, a lé ugyanolyan lesz. A kristálygomba méretét viszont a víz hőmérsékletével lehet befolyásolni, ezért kell inkább langyos vizet használni feltöltéshez és öblítéshez. Különösen fontos a víz hőmérséklete nyáron, mikor amúgy is magas a külső hőmérséklet. Ilyenkor a hideg vízzel kezelt gomba – a hőmérsékletkülönbség miatt - teljesen elaprózódik, esetleg el is pusztulhat.

 Az sem tesz jót a kristálygombának, ha túl „vastagon” van az edényben. Ebben az esetben egy fakanállal kell néha átkeverni, illetve a tároló edényt megfogva egyszerűen csak meg kell forgatni a lét a gombával együtt. Persze a legjobb megoldás az, ha szétosztjuk több edénybe, mert helyszűke miatt ugyanúgy elaprózódhat, mint a tibeti.

  

<< előző || következő >>

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 14
Heti: 68
Havi: 345
Össz.: 19 331

Látogatottság növelés
Oldal: - tünetek
A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen. - © 2008 - 2025 - tibeti-kristaly.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »