Tibeti kefir felhasználása
A leszűrt kefirt tarthatjuk hűtőben vagy konyhaszekrényben is. Már több éve fogyasztjuk a tibeti kefirt, és sokszor előfordult, hogy csak a konyhaszekrénybe tettük, de még sohasem - a legnagyobb nyári melegben sem - volt vele probléma. Egy kissé megszikkad a teteje, és újra kiválik belőle a savó valamelyest, azonban összekeverve ugyanúgy fogyasztható, mint a hűtőben tárolt. Mivel tejesen élőflórás, a kefir tovább "él" szobahőmérsékleten, nem romlik meg, ahogyan a bolti kefirek.
A kefirt meg lehet enni üresen, illetve különböző magok, őrlemények keverékével. Ezek lehetnek: búzacsíra, zabkorpa, lenmagliszt, amaránt, stb. Persze mindenki saját maga úgy állítja össze a keveréket, ahogy a legjobbnak látja. Én még ki szoktam egészíteni 1-2 teáskanál zselatinnal, ami szerintem minden tekintetben a legjobb izületvédő anyag.
Természetesen van szigorúbb javallat is a kefir kúraszerű használatára. E szerint 20 napig naponta 2-szer kell belőle fogyasztani, majd 10 nap szünet következik. Súlyosabb betegségek esetén a napi 1 liter kefir elfogyasztása is javasolt. A kúra ideje alatt nem szabad alkoholt fogyasztani, valamint el kell hagyni az étrendből az erősen fűszeres, csípős, sós ételek. Jóllehet ezek elhagyása már önmagában is jó hatással vannak a szervezetre. A szünettel kapcsolatban megjegyezném, hogy mi több éve folyamatosan isszuk a kefirt és ez a mai napig semmilyen problémát sem okozott.
Nálunk legjobban turmixként fogy a kefir. Ehhez egy átlagos méretű (7 dl) turmix kehelybe belekockázunk egy almát, egy banánt, teszünk hozzá 2 teáskanál mézet, szórunk bele egy kis fahéjat, végül felöntjük kefirrel és jól összeturmixoljuk.
A kefir amellett, hogy gyógyhatással rendelkezik, a konyhában is megállja a helyét. Jól használható különböző saláták alapanyagaként. Az alábbit mi is kipróbáltuk és mindenkinek ízlett. Hozzávalók:
- 50 dkg paradicsom, | - 2,5 dl kefir, |
- 1 db uborka, | - 1 ek olívaolaj, |
- 10 dkg reszelt sajt, | - só, bors, bazsalikom. |
A zöldségeket össze kell kockázni, kicsit megsózni. Az öntethez a kefirt elkeverjük az olívaolajjal, megfűszerezzük borssal, bazsalikommal, s ha kész, ráöntjük a zöldségekre. Az egészet megszórjuk reszelt sajttal (füstölttel finomabb) és összekeverjük, majd hűtőbe rakjuk.
Használhatjuk még különböző kelt tésztákhoz, akár sóshoz, akár édeshez, tejföl helyett. Lehet az pogácsa, lángos, rétes vagy kalács.
Nagy kedvencünk a következő, egyszerű kevert tészta. Hozzávalók:
- 2,5 dl kefir, | - 15 dkg kristálycukor, |
- 1 db tojás, | - 20 dkg liszt, |
- 2,5 dkg kakaó, | - 1 dl étolaj. |
- 1 tk szódabikarbóna. |
Csak össze kell keverni a fentieket, sütőpapírral bélelt tepsibe önteni, kisütni, majd felkockázni.
A kakaót dúsíthatjuk fahéjjal, különböző fűszerkeverékekkel - mézeskalács, karácsonyi fűszerek -, melyektől különleges íze lesz. A tetejére főzhetünk csokimázat, pudingot, vagy tehetünk rá lekvárt. A liszt is lehet finomliszt, rétesliszt vagy rozsliszt, de a rozsliszt inkább csak keverve jó. Például BL 80-as kenyérliszt-teljes kiőrlésű rozsliszt fele-fele arányban. A BL 80-as kenyérliszt az, ami a legjobb tulajdonságokkal rendelkezik az általános lisztek között. Kenyérhez és süteményekhez is ezt használjuk leginkább.