A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.

(Hippokratész)

 

Tibeti  kefirgomba 

                                                                                          

  A tibeti vagy más néven kaukázusi kefir több ezer éves múltra tekint vissza. Elsőként a kaukázusi hegyekben élő - leginkább török - népek fogyasztották. Az első időkben megfigyelték, hogy a - pusztán véletlenül - megsavanyodott tej mennyivel ízletesebb, frissítőbb hatású és tovább eltartható, mint a tej. Később, mivel e keleti népek hosszabb időn át erjesztették a kefirt, annak alkoholtartalma akár az 1,0%-ot is elérhette, így vélhetőleg hangulatjavító hatása is volt.

  Az előnyöket figyelembe véve, kezdték tudatosan megsavanyítani a tejet. Leginkább kecske- vagy juhtejet használtak. A tejet az úgynevezett kefirmagokkal együtt bőrtömlőkbe töltötték, azokban erjesztették. A kefirmagok mikroorganizmusai elszaporodtak a tejben, a különböző tejsavbaktériumok a tejcukrot tejsavvá alakították, az élesztőgombák pedig a tejsavat tovább bontották szén-dioxidra és alkoholra. Az erjedési folyamat végére elkészült az enyhén savanykás, kissé szénsavas, krémes állagú frissítő ital - a kefir.

  A tibeti gomba feltehetőleg egy lengyel professzor révén jutott el Európába. A professzor daganatos betegsége miatt utazott Tibetbe, ahol meggyógyították, és hazautazása előtt megajándékozták a gombával. Hazatérte után rövid időn belül egész Európában elterjedt a tibeti kefir fogyasztása.

 

|| következő >>

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 14
Heti: 76
Havi: 353
Össz.: 19 339

Látogatottság növelés
Oldal: Tibeti kefirgomba
A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen. - © 2008 - 2025 - tibeti-kristaly.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »