Japán kristálygomba pihentetése
Valójában nálam még sosem pihent a kristálygomba, így csak mások tapasztalatait tudom bemutatni. Leginkább háromféle tárolási mód ismert a japán kristálygomba esetében. Ezek a következők: a hűtőben, a fagyasztóban és a szárított formában történő pihentetés.
- Hűtőben való tárolásnál egy műanyag edénybe, dobozba kell beletenni a pihentetni kívánt gombamennyiséget, majd felönteni cukros vízzel, s utána lazán - nem légmentesen - lefedni. Általában 10 %-os cukros vizet ajánlanak, amihez nagyjából 2 dl vízben egy evőkanál cukrot kell feloldani. Ezzel a módszerrel akár több hónapig is eltárolható a kristálygomba, csak időnként (2 hetente) ajánlott átöblíteni a gombát és kicserélni rajta a cukros vizet. |
- Ha fagyasztóban szeretnénk tárolni, hasonlóképpen a hűtőben való tároláshoz, 10 %-os cukros vízzel kell felönteni a kristálygombát, hogy éppen ellepje, utána fagyasztani. Használat előtt csak ki kell olvasztani és átöblíteni. |
- A szárított tárolási formánál a kristálygombát egy tiszta pamut anyagon alaposan kiszárítják. Fontos, hogy ne legyen túl vastagon, illetve rendszeresen legyen forgatva. Szárítás után légmentesen csomagolva jól eláll szobahőmérsékleten is. Használat előtt a kívánt mennyiséget be kell áztatni. |
Az mindenképpen elmondható, hogy minél drasztikusabb a tárolási módszer - minél erősebben változtatja meg a kristálygomba állapotát - annál lassabban tér vissza és kezd el újra "dolgozni". Ebből a szempontból a sorrend: hűtőben való tárolás --> fagyasztás --> szárítás.